De Roemeense truckersvakbond SLT en diverse West-Europese transportvakbonden versterken hun samenwerking.


Met hun steun heeft SLT deze week in Targu Mures een permanent kantoor geopend.

Vanuit dit kantoor willen de Roemeense, Zweedse, Deense en Belgische truckersvakbonden hun strijd tegen sociale dumping opvoeren. Onder de koepel van de European Transport Workers’ Federation zal SLT financieel en logistiek ondersteund worden, zodat deze vakbond verder kan professionaliseren. Momenteel telt hij enkele honderden betalende leden.

Targu Mures ligt in Centraal-Roemenië, in een streek met een hoge werkloosheidsgraad, van waaruit relatief veel Roemenen vertrekken om als truckchauffeur in West-Europa te komen werken. Het kantoor telt drie medewerkers, met als spilfiguur Elena ‘Nina’ Frandes. Ze werkte vroeger als personeelsmedewerker bij een transportfirma, maar toen ze zich verzette tegen sociale wantoestanden werd ze het ziekenhuis in geslagen.

Naast het kantoor in Targu Mures kan SLT binnenkort ook rekenen op één medewerker in de hoofdstad Boekarest, die er door de overkoepelende Roemeense vakbond wordt vrijgesteld om er de belangen van de truckers te behartigen.