Nederland heeft het voornemen zich aan te sluiten bij Oostenrijk dat naar het Europese Hof van Justitie stapt over de tolheffing voor personenauto’s die Duitsland wil invoeren.

Dat laat een woordvoerster van het ministerie van Infrastructuur en Milieu weten.

De Oostenrijkse minister van Verkeer, Jörg Leichtfried, kondigde donderdag aan naar het Hof te gaan. Hij zei volgens het persbureau DPA dat het plan om tol te heffen op personenauto’s discriminerend is en in strijd met Europese regels. De Duitse automobilist wordt namelijk volledig gecompenseerd voor de tolheffing, de buitenlandse autorijder niet.

Nederland wacht nu eerst de juridische onderbouwing af van de Oostenrijkers. Dat komt over ongeveer een maand. Daarna moet het nieuwe kabinet een definitief besluit nemen. Demissionair minister Melanie Schultz (Infrastructuur) heeft zich steeds fel verzet tegen het Duitse plan.

Ook in Duitsland is het voorstel omstreden en tegen en heug en meug aanvaard door de regering van CDU en SPD. Die moet nu plaats maken voor een nieuwe coalitieregering van vermoedelijk CDU, Groenen en FDP, waarin het tolplan weinig kans van slagen lijkt te hebben.