Gisteravond werd de beveiligde truckparking geopend op industrieterrein Hazeldonk, aan de A16 bij de grens met België. Hier kunnen ongeveer tweehonderd vrachtwagenchauffeurs veilig overnachten.


De parking voorziet in een behoefte. Er rijden in Nederland steeds meer buitenlandse chauffeurs die ergens moeten overnachten. Daarnaast wordt steeds strenger gecontroleerd op het naleven van rust- en rijtijden van chauffeurs. Chauffeurs moeten dagelijks 11 uur aaneengesloten rusten en één keer in de week zelfs 45 uur.

Chauffeurs kunnen op Hazeldonk het eerste uur gratis parkeren. Daarna betalen zij 1,40 euro per uur, met een voorlopig maximum van 5 euro per dag. Als alle overige voorzieningen (verblijfsruimte met tv, toiletten, douches, wasmachines, drogers en verkoopautomaten) volledig operationeel zijn wordt een maximum dagtarief van 14 euro gerekend. Naar verwachting is dit binnen zes weken gerealiseerd.

Ruim een jaar geleden werd reeds een EU-subsidie verkregen voor dit project. De financiering door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) heeft het project in goede banen geleid.