In september 2017 zijn er in België beduidend meer nieuwe vrachtwagens ingeschreven dan tijdens dezelfde maand in 2016. Dat melden sectororganisatie Febiac en de federale overheidsdienst mobiliteit.


Alleen de trekkers boerden achteruit, met bijna 39%, terwijl de inschrijving van aanhangwagens stagneerde. Over de eerste negen maanden van het jaar samen zijn er wel ruim de helft meer trekkers voor lichte vrachtwagens (<16 ton) verkocht dan in 2016, maar bijna 5% minder voor zware vrachtwagens.

Bestelwagens gingen in september met ruim 7% vooruit. Vrachtwagens tot 16 ton telden in september dik 57% meer inschrijvingen, maar de verkoop beleef de eerste negen maanden gelijk in vergelijking met 2016. Bij de zware vrachtwagens gebeurde de groei (16% tot en met september) veel gelijkmatiger.

Mogelijk door de toenemende saturatie op de wegen lijkt het gebruik van verkeersmiddelen te verschuiven naar utiliteit, collectiviteit en efficiëntie. Zo bleef de stijging van personenwagens, vrachtvoertuigen vanaf 3,5 ton en aanhangwagens tot en met september hangen onder de 4%, maar rukten bestelwagens met ruim 13% op, autobussen met ruim 31% en bromfietsen met bijna 49%.