Federaal minister van mobiliteit François Bellot (MR) gaat de Belgische wegcode aanpassen om testprojecten met zelfrijdende wagens te vergemakkelijken.


Dat deelde hij mee tijdens een test met een autonome shuttlebus. De huidige Belgische wetgeving is conceptueel niet afgestemd op dergelijke voertuigen. Zo is het voor ‘chauffeurs’ van dergelijke voertuigen verboden om te telefoneren ‘achter het stuur.’ In plaats van her en der bestaande regeltjes aan te passen wil Bellot één nieuw artikel aan de wegcode toevoegen, dat uitzonderingen toelaat voor zelfrijdende voertuigen. Bellot wil deze maatregel begin 2018 invoeren.

Bedrijven die tests willen uitvoeren zullen dit vooraf moeten melden bij de politie en bij de wegbeheerders. Daarnaast moeten ze zich houden aan de gedragscode die de regering vorig jaar uitbracht. Hoe dan ook moet er altijd een persoon aan boord zijn, die in geval van nood het stuur kan overnemen. Dat is een eis, opgelegd door een internationaal verdrag uit 1968.