België heeft de voorwaarden aangescherpt voor cabotagevervoer over de weg. Buitenlandse vervoerders moeten kunnen aantonen dat ze hun chauffeurs het Belgisch minimumloon betalen.


Daarvoor moeten vervoerders een vertegenwoordiging instellen die de Belgische autoriteiten kan inlichten over de bezoldiging die hun chauffeurs voor in België gereden cabotageritten ontvangen. Deze vertegenwoordiger hoeft overigens, anders dan in bijvoorbeeld Duitsland, niet in België te zijn gevestigd. Het mag ook een manager of zaakvoerder zijn van het buitenlandse bedrijf dat in België cabotageritten uitvoert.

Sinds begin deze maand wil België verder, bij Koninklijk Besluit, exact weten welke cabotageritten er op Belgisch grondgebied worden uitgevoerd. Daarvan moet een nauwkeurige registratie worden bijgehouden op de website www.limosa.be.