Dat werd deze week bekendgemaakt in Atlanta tijdens de ‘Connected Vehicle Show’. Daimler (Mercedes-Benz) gaat in de VS volgend jaar ook lading vervoeren met trucks die in konvooi rijden.

Dat gebeurt met de Freightliner New Cascadia. Hiermee is vorig jaar in Europa al ervaring opgedaan. Daimler zegt wereldwijd al een half miljoen ritten met in konvooi rijdende vrachtauto’s te hebben uitgevoerd.

Vooral de verkeersveiligheid is gebaat bij het in konvooi rijden, stelt het concern. Twee trucks kunnen korter op elkaar rijden, maar de achterste kan ook veel sneller reageren op tempoveranderingen van de voorste. De reactietijd neemt af tot 0,2 à 0,3 seconden.

Daimler zegt dat konvooirijden (‘platooning’) technisch al rijp is om in de praktijk te brengen. Het probleem is dat in zowel de Verenigde Staten als in Europa de wet- en regelgeving nog moet worden aangepast.