Dat heeft het bedrijf uit het Groningse Kolham meegedeeld aan De Telegraaf. ‘Ik wacht niet tot de eerste doden of ernstig gewonden zijn gevallen’, zegt directeur Gerrit Hes.

In Calais heeft de Franse overheid weliswaar de ‘Jungle’, het kamp waar migranten die clandestien naar Engeland willen reizen, vorig jaar gesloten. Maar veel heeft dat volgens Reining niet verbeterd. Nog steeds proberen illegalen in zowel Frankrijk als België en Nederland aan boord van vrachtauto’s te komen.

Daarbij wordt geweld niet geschuwd. Op Franse wegen worden op de weg barricades opgeworpen om trucks tot stilstand te brengen. Als in Dover, na de overtocht met de ferry of de Eurotunnel, vluchtelingen worden aangetroffen, wacht zowel de chauffeur als diens werkgever/opdrachtgever een boete van 900 euro.

Reining Transport zegt zodoende al tegen tienduizenden euro aan boetes te zijn opgelopen. ‘De rekening van het vluchtelingenprobleem wordt wel heel erg in onze schoenen geschoven’, zegt Reining-directeur Hes. Zijn bedrijf, met driehonderd combinaties actief in het vervoer door Europa, kapt daarom met het transport op het Verenigd Koninkrijk.

EenVandaag ging langs bij Herman Weringa, coördinator bij Reining Transport. Ook spraken ze Jaap Stalenburg, woordvoerder bij transportverzekeraar TVM: