Vandaag rond zes uur in de morgen zijn acties begonnen van Franse chauffeurs die protesteren tegen de versoepeling van het ontslagrecht. Ze kunnen volgens vakbond FO dagen duren.


De chauffeurs blokkeren raffinaderijen en opslagplaatsen van brandstoffen; elders rijden ze in slakkengang (‘opération escargot’) over de wegen. Volgens de zakenkrant Les Echos worden deze acties vooral in het westen van Frankrijk gevoerd, zoals in Le Havre, Rouen, Nantes, Caen, Bordeaux en La Rochelle.

Maar er wordt ook melding gemaakt van acties bij Lyon en Marseille, in het oosten en zuidoosten van het land. Behalve de FO (Front Ouvrière) neemt ook de vakbond CGT aan de acties deel. De CGT wil ook blokkades van brandstofdepots organiseren in de agglomeratie Parijs.

Bij La Rochelle zouden inmiddels brandstofdepots hermetisch zijn afgesloten. Hetzelfde gebeurde in La Mède, bij Marseille. Daar komt ‘niets meer in of uit’, zegt een woordvoerder van de CGT. Volgens deze bond worden ook vestigingen van logistieke dienstverleners versperd. Bij Lyon is een blokkade van een ‘pèage’, de toegang tot een tolweg, te verwachten.

De acties richten zich tegen de nieuwe arbeidswetgeving die het kabinet-Philippe wil doorvoeren, maar ook tegen de ‘sociale dumping’, de opmars van laagbetaalde Oost-Europeanen in het Europese wegvervoer. De Franse minister die het wegverkeer in haar portefeuille heeft, Elisabeth Borne, heeft chauffeurs en bonden tot kalmte opgeroepen.

Volgens haar is het beter tot een dialoog te komen, dan wegen en bedrijven te blokkeren. Ze benadrukt dat ‘de regering zich sterk inspant om sociale dumping te voorkomen’.