Kort voor de parlementsverkiezingen in Duitsland is duidelijk dat zeker vier van de zes partijen die kans op zetels maken, tegenstanders zijn van tolheffing op het personenverkeer op Duitse wegen.


Het zijn de SPD, Die Linke, De Groenen en de FDP.

De Beierse christendemocraat en Duits minister van Verkeer, Alexander Dobrindt, heeft ‘een levenswerk’ gemaakt van de heffing die buitenlandse automobilisten treft, maar Duitse weggebruikers ontziet via de belastingdienst. Zijn plan is echter nog niet uitgevoerd en komt in coalitieonderhandelingen na de stembusgang weer ter sprake.

Zondag zijn er verkiezingen in de Bondsrepubliek, die normaal gesproken door een regeringscoalitie wordt bestuurd. De huidige regering van Angela Merkel is een coalitie van CDU/CSU en de SPD. Deze ‘Grote Coalitie’ ging tandenknarsend akkoord met het plan voor de ‘Pkw-Maut’ (tol op personenauto’s) van Dobrindt van de Beierse CSU.

De CDU zag eigenlijk ook niks in Dobrindts plan. De voorbereidingen van de tolheffing hebben al meer dan 12 miljoen euro gekost. Een groot deel van het geld, ruim 9 miljoen euro, is opgegaan aan deskundigen en adviseurs, zei Dobrindt donderdag na vragen van parlementariërs.