Het wegvervoer in Frankrijk moet deze week al rekening houden met acties van Franse chauffeurs. Zo worden ‘péages’ geblokkeerd en rijden trucks op snelwegen in slakkengang.


Tot de acties, gericht tegen de hervorming van het arbeidsrecht door de regering, is opgeroepen door de vakbonden CFTC en CFDT. Problemen zijn sinds gisteren te verwachten in de regio Lille (A23, A25 en A27) en in het departement Moselle op de A4 bij Saint-Avold.

Vakbond CFDT stelt dat in Frankrijk nu al een tekort aan 17.000 chauffeurs bestaat. Dat aantal neemt volgens de bond nog toe als plannen van de regering om het ontslagrecht te versoepelen worden uitgevoerd. Deze plannen leiden ertoe dat jongeren het chauffeursvak minder aantrekkelijk vinden, zegt de CFDT.

De grootste Franse vakbond, de CGT, heeft opgeroepen tot demonstratieve acties in het wegvervoer op komende donderdag, 21 september. Op 25 september, komende maandag, organiseert deze bond massale protestacties voor onbepaalde tijd.