De Belgische televisiezender VRT heeft onthuld dat drie leden van de raad van toezicht van wegvervoersorganisatie Febetra er postbusbedrijven in Slowakije op nahouden.


Via deze bedrijven, die uit weinig meer bestaan dan een postbus en een klein kantoor, worden goedkope chauffeurs uit Midden- en Oost-Europa ingehuurd om ook in West-Europa werk te verrichten, zo vertelde de vakbond FGTB/UBT tegenover omroeporganisatie VRT.

De bond heeft namen genoemd van drie toezichthouders bij Febetra, onder wie die van Roland Peeters. Deze is aandeelhouder van Peethultra Transport in Malle. Peeters zou in Bratislava een twintigtal postbusbedrijven hebben die Belgische wegvervoerders van goedkope chauffeurs voorziet.

Peeters heeft in de uitzending van de VRT deze activiteiten bevestigd. Hij voegde eraan toe dat het Belgische internationale wegvervoer niet kan overleven als het geen toegang heeft tot goedkope arbeidskrachten uit het oosten van Europa.

Febetra heeft in een reactie te kennen gegevens dat deze activiteit van Peeters ‘niet het intelligentste is wat hij in zijn carrière heeft gedaan’. Er is overigens, zegt Febetra, niet gebleken dat sprake is van een illegaal gedrag. De organisatie gaat op grond van objectieve criteria de zaak onderzoeken.

Vakbond FGTB/UBT zond mensen uit naar Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, en trof daar grote aantallen brievenbusmaatschappijen aan met namen van Belgische bedrijven, gevestigd in slechts één klein kantoor, waar ook maar één medewerker werkzaam was.

De bond stelt dat door de concurrentie van goedkope chauffeurs uit oostelijk Europa de afgelopen jaren zeker zesduizend arbeidsplaatsen van Belgische chauffeurs verloren zijn gegaan. UBT-voorzitter Frank Moreels zegt niets tegen Slowaakse chauffeurs te hebben, zolang ze voor hun werkzaamheden in België volgens Belgische normen worden beloond.