VIL, het Vlaamse innovatieplatform voor het wegvervoer, heeft een rekenmethode ontwikkeld waarmee de vervoerder de winstgevendheid van elke transportopdracht kan bepalen.


Veel transporteurs hebben geen of weinig zicht in de kosten van een bepaald transport en hoe die kosten kunnen worden beperkt. Ze kunnen ook moeilijk vaststellen of ze voor een te laag tarief rijden om transporten rendabel te maken.

Bedrijven moeten voortaan uitgaan van feiten en niet van hun ‘buikgevoel’, vindt VIL. Het project Nacatrans (Nacalculatie Transport) moet hen daarbij met een ‘rekentool’ bij helpen. Het probleem doet zich vooral voor bij kleinere en middelgrote bedrijven.

Veel ondernemingen hebben wel geïnvesteerd in automatisering en beschikken over grote hoeveelheden gegevens. Maar te weinig bedrijven maken van die schat aan gegevens voldoende gebruik. Zo worden data die met de boordcomputer worden vergaard zelden gerelateerd aan concrete transportopdrachten.

‘Uit de analyse met de rekentool kan bijvoorbeeld blijken dat de diensten die een bedrijf uitvoert voor een bepaalde klant helemaal niet zo rendabel zijn als gedacht, dat lossen of laden op één specifieke site van een klant steeds hogere kosten genereert dan op andere sites’, stelt VIL vast.

Transportbedrijven zijn dikwijls jaren geleden een relatie aangegaan met klanten en rekenen daarvoor tarieven die sindsdien enkel geïndexeerd zijn, maar nooit opnieuw vastgesteld op basis van veranderde omstandigheden, zegt de organisatie.