De zuidelijke Duitse deelstaat Baden-Württemberg begint eind 2019 een proef met vrachtauto’s die elektrische stroom aftappen van een bovenleiding op de weg.


De proef wordt gehouden over een lengte van zes kilometer tussen Gernsbach-Oberstrot en Kuppenheim bij Rastatt. Voor de proef is een federale subsidie van 16,8 miljoen euro beschikbaar, zo heeft bondsmilieuminister Barbara Hendricks laten weten.

Proeven met ‘trolleytrucks’ worden ook gehouden in de deelstaten Hessen en Sleeswijk-Holstein. In Baden-Württemberg wordt vrachtvervoer met bovenleiding, anders dan in Hessen en Sleeswijk-Holstein, ook getest in de bebouwde kom van gemeenten.

Volgens de Baden-Württembergse verkeersminister, Winfried Hermann, worden straks ruim een half miljoen papier en karton van drie papierfabrieken tussen Oberstrot en een logistiek centrum in Kuppenheim vervoerd. Aan de proef wordt deelgenomen door een reeks onderzoeksinstituten en de vervoerders Fahrner en Huettemann.

Over het gekozen traject leggen vrachtauto’s naar schatting 250.000 kilometers per jaar af. Bij de proef tappen vrachtauto’s die ‘hybride’ worden aangedreven (diesel en elektriciteit) voldoende stroom af om ook zonder bovenleiding nog een flink stuk zonder diesel te kunnen rijden.