Het boetegeld voor overtredingen tegen de Vlaamse kilometerheffing komt vooral uit België. Dat zegt minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA).


Sinds de start van het systeem op 1 april 2016 en tot einde juni dit jaar hebben de controleurs 11.343 boetes uitschreven, samen goed voor een bedrag van 11,34 miljoen euro. Hiervan moeten buitenlandse nummerplaathouders 57,7% betalen en Belgische – dus niet alleen Vlaamse – 42,3%. Volgens Weyts zijn er geen grote moeilijkheden bij het innen ervan. Er zijn al 3.634 boetes geïnd, waarvan 35,9% bij Belgische nummerplaathouders.

De top-6 van buitenlandse boetes bestaat uit Nederland, Roemenië, Polen, Duitsland, Bulgarije en Frankrijk. Dat zijn volgens Weyts de landen van herkomst van de voertuigen die, naast de Belgische, het vaakst gebruik maken van het Vlaamse wegennet. De volgorde van die top is echter niet dezelfde als die van de intensiviteit van het dit gebruik. Zo rijden er meer Poolse vrachtwagens met een on board unit dan Nederlandse en Roemeense.

In juni dit jaar controleerden teams van de Vlaamse Belastingdienst 5.656.083 voertuigen die potentieel in aanmerking kwamen voor het betalen van kilometerheffing. Cijfers voor de andere maanden zijn van een zelfde ordegrootte. In juni was 0,7% van de gecontroleerde voertuigen mogelijk niet in orde. Mogelijk, omdat de dossiers na detectie ook nog aan een uitgebreide kwaliteitscontrole worden onderworpen waaruit kan blijken dat het voertuig toch in orde was.