Philippe De Backer (VLD), de Belgische staatssecretaris bevoegd voor de strijd tegen sociale fraude, wil de boetes op knoeien met rij- en rusttijden vertienvoudigen.


De Backer gaat ook de besprekingen met Slovakije intensiveren. In dat land hebben minstens 120 Belgische transportondernemingen een postbusbedrijf opgericht. Daarmee kunnen ze Slovaakse chauffeurs aanwerven, die tot drie keer goedkoper zijn dan hun Belgische collega’s en ook onder ‘soepeler’ arbeidsvoorwaarden werken. Hoe meer kilometers ze afleggen, hoe meer ze verdienen. Volgens de socialistische Transportvakbond BTB worden deze chauffeurs om de zes weken met een busje naar Slovakije teruggebracht.

Een aantal Slovaakse consultants hebben zich in dit systeem gespecialiseerd en bieden hun diensten aan de Belgische spookbedrijven aan. Die zijn gevestigd op een beperkt aantal adressen, waar nauwelijks of geen personeel aanwezig is. De BTB vermoedt dat die werkwijze al 6.000 Belgische banen deed verdwijnen.

Volgens Europees commissaris voor sociale zaken Marianne Thyssen (CD&V) beschikken de EU-lidstaten sinds kort over meer mogelijkheden om controles en sancties te versterken. Maar volgens De Backer talmt Slovakije met de gevraagde controles en het overmaken van gegevens. Hij probeert nu een akkoord te bereiken, zoals dat eerder is gelukt met Bulgarije. Hij heeft ook al honderd extra inspecteurs aangeworven.