Volgens FNV Transport en Logistiek wil Ikea serieus werk maken van de bestrijding van sociale misstanden in het wegvervoer. De Zweedse woninginrichter gaat toezien op zijn wegvervoerders.


Dat moet gebeuren op grond van een nieuwe versie van de ‘Supplier Code of Conduct’, een sociale richtlijn die Ikea in 2005 heeft ingevoerd. De FNV baseert zich op uitspraken van Frank Moreels, de voorzitter van de European Transport Workers Federation (ETF), die stelt dat Ikea de zorgen van chauffeurs nu ernstig neemt en bereid is tot een dialoog met de vakbonden.

De bonden willen dat chauffeurs die voor Ikea werken arbeidscontracten krijgen in de landen waar ze feitelijk werkzaam zijn. Een Oost-Europese chauffeur die voornamelijk voor Ikea in Nederland werkt, dient dus volgens de Nederlandse normen te worden betaald.