Bondskanselier Angela Merkel heeft een half miljard euro extra vrijgemaakt voor steden die de luchtvervuiling door dieselmotoren willen tegengaan.


Het geld is binnen de huidige federale begroting voor dit doel opgevoerd, zei Merkel in een ‘dieselberaad’ met vertegenwoordigers van deelstaten en steden.

In veel steden bevat de lucht meer stikstofoxide dan volgens de Europese normen is toegestaan. Sommige steden zoeken het in rijverboden voor dieselvoertuigen om de stikstofniveaus omlaag te brengen.

Merkel sprak zich uit tegen een algeheel verbod op het gebruik van dieselvoertuigen. Ze ziet meer in inruilpremies voor de vervanging van oudere dieselwagens.

De Duitse federale overheid kondigde in augustus al een fonds aan voor duurzame mobiliteit in steden. Dat fonds, voor 28 zwaar getroffen stedelijke gebieden, zou een half miljard euro bevatten en voor de helft worden gevoed door de autoindustrie.

Merkel heeft nu aangekondigd dat het fonds wordt verdubbeld tot één miljard euro. Vicekanselier Sigmar Gabriel (SPD) vindt overigens dat de auto-industrie best een hogere bijdrage kan leveren dan de in augustus toegezegde 250 miljoen euro.