Daarvoor waarschuwt Transport en Logistiek Nederland (TLN) op basis van berichten van leden. Sommige inklimmers proberen al aan boord te komen van trucks die nog staan afgeparkeerd op het terrein van het transportbedrijf in Nederland.

Ook in de haven van IJmuiden worden nu inklimmers waargenomen. Een beruchte plaats is verder het parkeerterrein Streepland aan de A15 bij Moerdijk, tussen de knooppunten Zonzeel en Klaverpolder.

Het probleem heeft nog niet de vormen aangenomen die we zien bij Calais, waar illegalen boomstammen en betonblokken op de weg gooien om vrachtauto’s tot stoppen te dwingen. TLN raadt chauffeurs aan in zo’n geval niet uit te stappen en het alarmnummer van de politie te bellen. In Frankrijk is dat noodnummer 17.

TLN herhaalt het advies aan chauffeurs in België, op weg naar Calais, niet te stoppen als dat niet nodig is, het voertuig niet onbeheerd achter te laten, zelfs niet als het leeg is, de cabine altijd af te sluiten en bij het verlaten altijd het beveiligingssysteem aan te zetten. Beveiligde parkeerplaatsen zijn te vinden via www,iru.org/transpark-app .