Een Nederlandse petitie tegen de toenemende agressiviteit van migranten in Calais jegens vrachtautochauffeurs is door ruim zesduizend mensen ondertekend en wordt aan het Europees Parlement voorgelegd.


In de petitie, een initiatief van chauffeurs, wordt de politiek opgeroepen op te treden tegen migranten die zich in de Franse ferryhaven proberen te verschansen in vrachtauto’s om zo de oversteek naar Engeland te maken. Daarbij wordt steeds meer geweld gebruikt, luidt het in de petitie.

De petitie wordt door SP-Europarlementariër Dennis de Jong eind deze maand in het parlement gepresenteerd. De strekking ervan is dat illegale migranten en ‘criminele bendes’ niet alleen in Calais, maar in heel Europa steeds gewelddadiger te werk gaan om zich in het voertuig te verstoppen, maar bijvoorbeeld ook om lading te stelen.

‘Chauffeurs worden op schandalige manier door de autoriteiten in de steek gelaten’, is de conclusie. Er zijn inmiddels verscheidene gewonden en één dode gevallen.