De kamer van koophandel in de regio Duisburg berekent dat het bedrijfsleven in Noordrijn-Westfalen elke dag 1,2 miljoen euro kwijt is als gevolg van de sluiting van de Rijnbrug in de A40.


Volgens de Industrie- und Handelskammer Duisburg-Wesel-Kleve moet door de sluiting van deze brug per vrachtautorit gemiddeld 49 minuten worden omgereden.

Dat kost elke dag zeven manjaren. De Rijnbrug, die vorige week woensdag in beide richtingen moest worden gesloten nadat een scheur in een tui-verankering was geconstateerd, is een belangrijke verbinding tussen het Ruhrgebied en de zeehavens in Nederland en België.

Twee jaar geleden werd de brug al eens gedurende vijf weken in één richting gesloten wegens mankementen. De huidige sluiting, in beide rijrichtingen, hakt er volgens het bedrijfsleven nog veel meer in.

Het Verband Verkehrswirtschaft und Logistik (VVWL) in Noordrijn-Westfalen vreest dat vervoerders die veel van de brug gebruikmaken in sommige gevallen zelfs in bestaansmoeilijkheden zullen komen.

Ze hebben soms langjarige contracten met verladers gesloten en worden nu gedwongen vele kilometers om te rijden. Volgens de organisatie zijn voor korte ritten extra vrachtauto’s en chauffeurs nodig. Die chauffeurs zijn echter niet zomaar te vinden.

Hoe lang de brug gesloten blijft, is nog onduidelijk. De vraag is onder meer of provisorische maatregelen voldoende zullen helpen. Eigenlijk zou de in de jaren zeventig geopende brug moeten worden vervangen, maar daarvoor ontbreekt het geld.