Het volautomatische hoogbouwvrieshuis verrijst op een kavel va 2,6 hectare en moet eind volgend jaar gereed zijn. Het wordt niet exclusief voor de frites en andere aardappelproducten van McCain gebouwd, maar biedt ook plaats aan producten van andere verladers.

Kloosterboer en McCain werken ook elders al nauw samen, namelijk in Harnes, in het Noord-Franse departement Pas-de-Calais, op de Rotterdamse Maasvlakte en in Vlissingen. In Lelystad heeft McCain al een eigen vestiging op het industrieterrein Oostervaart-Oost; het nieuwe vrieshuis wordt in de nabijheid daarvan gebouwd.

Lelystad en omgeving worden volgens Kloosterboer een steeds betere uitvalsbasis voor Europese distributie. Zo is de A6 verbreed, wordt Lelystad Airport uitgebreid en komt er een in Flevoland een Flevokust Haven. In Lelystad wordt de voorraad van McCain voor Noord-Europa gecentraliseerd.

Die voorraad bevindt zich nu nog op vier locaties. De centralisatie vermindert het wegtransport met zesduizend transporten per jaar, goed voor ongeveer 420.000 kilometer. Daardoor kan de uitstoot van CO2 jaarlijks met een kleine vierhonderd ton worden beperkt.

Het vrieshuis zelf zal door toepassing van de nieuwste technieken de helft minder CO2-uitstoten dan conventionele vrieshuizen. Dat scheelt bijna 1600 ton CO2 per jaar. In het vrieshuis komen straks vijftig mensen te werken.