De Europese Binnenvaart Unie (EBU) wil dat Duitsland niet alleen voor het spoorvervoer, maar ook voor de binnenvaart met een ‘masterplan’ komt dat voorziet in lastenverlichting.


De Duitse verkeersminister, Alexander Dobrindt, kondigde onlangs aan de gebruikersvergoeding voor operators op het Duitse spoorwegnet met gemiddeld 50% te verlagen. Daarvoor zet hij voor volgend jaar 350 miljoen euro op de begroting.

Door die lastenverlaging voor het spoorvervoer ‘raakt de binnenvaart in een zwaar benadeelde concurrentiepositie’ ten opzichte van het spoor, zegt de EBU. De Europese koepelorganisatie in de binnenvaart steunt daarom het pleidooi van haar Duitse lid, het Bundesverband der Deutschen Binnenschifffahrt, voor een soortgelijk masterplan voor de binnenvaart.

Volgens de EBU zouden onder meer de vaarwegtarieven volledig moeten worden afgeschaft, opdat de binnenvaart beter kan concurreren met het wegvervoer. Volgens de organisatie ligt het vooral aan de ‘gebrekkige infrastructuur’ dat het vervoer over water wordt belemmerd.