Dat vindt ondernemersvereniging Evofenedex, waarbij verladers, eigen vervoerders en exporteurs zijn aangesloten. Grote steden in Nederland kennen nu samen meer dan 1500 regels voor stedelijke distributie. Vervoerders zien door de bomen het bos niet meer.

Dat staat een slimme, snelle en duurzame bevoorrading van binnensteden in de weg, zegt Evofenedex. De organisatie heeft negentien steden aangeschreven met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen die in maart volgend jaar worden gehouden.

Het zijn Groningen, Amsterdam, Haarlem, Hilversum, Amersfoort, Utrecht, Leiden, Den Haag, Delft, Rotterdam, Breda, Den Bosch, Nijmegen, Arnhem, Tilburg, Eindhoven, Helmond, Venlo en Maastricht.

Volgens Evofenedex tasten bijvoorbeeld supermarkten, drogisterijen, hoveniers en bouwbedrijven in het duister over de regels waaraan ze in elk van de grote steden moeten voldoen. Er is een ‘wirwar’ aan voorschriften. Gemeenten zouden onder meer hun eisen aan het voertuig in de stadsdistributie moeten harmoniseren.