Een superdividend van distributiebedrijf CB, voorheen Centraal Boekhuis, heeft tot onenigheid geleid bij de aandeelhouders.


Aandeelhouder Bol.com heeft geprobeerd via de rechtbank tot een andere verdeling van de winstuitkering te komen, maar ving daarbij bot, meldt Het Financieele Dagblad.

Boekhandelaren (40%) en uitgeverijen (60%) zijn via hun brancheorganisaties de twee grootaandeelhouders in CB. Bol.com neemt naar schatting een kwart van de Nederlandse boekenomzet voor zijn rekening, maar krijgt niet een vergelijkbaar dividend uitgekeerd. Het zijn vooral de kleinere boekwinkels die profiteren van de verdeelsleutel die de directie heeft gehanteerd bij de winstuitkering.

CB heeft bijna 800 medewerkers in dienst en richt zich naast de boekendistributie de laatste tijd vooral op de contractlogistiek in de gezondheidszorg en de mode-sector. Met de nieuwe activiteiten heeft het CB ervoor gekozen om zijn ruime financiële buffers af te bouwen. In 2015 leidde dit tot een dividendbetaling van 15,7 miljoen euro en vorig jaar van 21,9 miljoen euro. De solvabiliteit daalde daarbij in twee jaar tijd van 41,5% naar 29%, aldus de zakenkrant.

In 2016 behaalde het bedrijf een nettowinst van 4,3 miljoen euro op een omzet van ruim 115 miljoen euro.