Duitsland en Groot-Brittannië zijn de trieste koplopers in Europa op het gebied van ladingdiefstal. In Duitsland vindt meer dan één op de negen gevallen van ladingdiefstal in Europa plaats.


Dat wijst onderzoek van de Transport Asset Protection Association (TAPA) uit. Volgens de Europese topman van TAPA, Thorsten Neumann, geciteerd door de Frankfurter Allgemeine Zeitung, kost ladingdiefstal in Duitsland jaarlijks 1,2 miljard euro.

De indirecte schade aan de economie ligt nog een factor vijf tot acht hoger, denkt Neumann. Volgens de Duitse politie worden ladingdiefstallen vooral gepleegd door bendes uit Oost-Europa.

De meest beproefde methode is die van het ‘zeilsnijden’. Dieven maken eerst een kleine opening in het zeil van de trailer, kijken of er in de lading iets van hun gading bij is en snijden, als dit het geval is, de huif radicaal open.