Het bewaken van parkings langs de autosnelwegen A18 en E40 in Oost- en West-Vlaanderen door privébedrijven heeft de Vlaamse overheid dit jaar al 700.000 euro gekost.


Dat bevestigde minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in het Vlaams parlement. Hoewel de bewaking van autosnelwegparkings strikt genomen buiten zijn bevoegdheid valt, is hij van plan hierin verder te blijven investeren.

“Met de verlenging van de bewakingsopdrachten in Jabbeke, Westkerke en Drongen zullen we dit jaar uitkomen op 1 miljoen euro, uitsluitend voor bewaking,” aldus de minister. ‘Het plaatsen van hekwerk en het snoeien van groen, hebben tot hiertoe 760.000 euro gekost. Voeg daarbij effecten zoals de gederfde inkomsten door het gratis openstellen van de bewaakte parking in Wetteren, het verbeteren van de sanitaire infrastructuur op sommige langparkeerparkings en de nodige signalisatieborden, dan komen we gemakkelijk aan een bedrag van 2 miljoen euro.’

Tijdens de zomer van 2016 piekte het aantal incidenten, vooral door de ontruiming van het transmigratiekamp in Calais. Daarom organiseerde Weyts een systeem van kort- en langparkeren, in combinatie met een betere infrastructurele beveiliging van de langparkeerparkings. Dit systeem bundelt de vrachtwagens voor overnachting op beter beveiligde parkings. “Aangezien de meeste inklimmingen ’s nachts, vooral tussen 3 en 6 uur, gebeuren, was deze aanpak aangewezen. Op die manier daalde het aantal inklimmingen, in bijvoorbeeld Jabbeke van 44 in januari naar 7 in april. Het aantal geziene migranten daalde van 254 naar 16.” Weyts wijst er fijntjes op dat Frankrijk gewoon een aantal parkings sloot, maar dat dit het probleem alleen verschoof naar andere parkings.

De bewaking van de parking in Jabbeke wordt verlengd tot begin juli, wanneer die van Westkerke weer open gaat. Die wordt nu uitgerust met een beter beveiligd hekwerk, ANPR-camera’s en sanitaire voorzieningen. Intussen wordt de nachtelijke sluiting op de dienstenzone in Drongen geautomatiseerd via automatische slagbomen. Ook de parking in Kalken ingericht en uitgebreid. Ze gaat begin augustus open. ‘Vanaf het jaareinde kan, na de uitbreiding van Westkerke, de parking van Jabbeke ‘s nachts worden gesloten, terwijl er toch voldoende parkeercapaciteit blijft voor overnachting voor de chauffeurs.’