Bij elf vestigingen van autofabrikant Daimler heeft de Duitse justitie invallen gedaan om bewijzen te verzamelen in de dieselaffaire.


Ook Daimler wordt er van verdacht te hebben gesjoemeld met software waarmee dieselvoertuigen in laboratoria werden getest op hun milieuprestaties. In de praktijk bleek dat de dieselauto’s veel meer stikstofoxide uitstootten dan door de fabrikant was voorgespiegeld.

De invallen bij Daimler werden verzorgd door het Duitse openbaar ministerie. Daarbij werden boekhoudingen en computers doorzocht, zo meldt zakenkrant Handelsblatt.

In de Verenigde Staten was er een zware tegenslag voor Fiat-Chrysler, een andere fabrikant die van gesjoemel met de meetgegevens van zijn dieselvoertuigen wordt verdacht. Het concern meende klachten van autoriteiten te kunnen afwenden door ongeveer honderdduizend in de VS verkochte dieselvoertuigen alsnog van ongemanipuleerde software te voorzien.

Maar het kwam alsnog tot een juridische klacht van het Amerikaanse ministerie van justitie, met als kern dat Fiat-Chrysler in ‘ongeveer 100.000’ voertuigen sjoemelsoftware heeft toegepast. Het gaat onder meer om de modellen Jeep Grand Cherokee en de RAM 1500 pick-up.

De zaak kwam in 2015 aan het rollen in de Verenigde Staten, waar werd onthuld dat Volkswagen er diesels met gemanipuleerde software op de markt heeft gebracht. Het concern gaf dit in hetzelfde jaar toe en trof met de Amerikaanse overheid schikkingen voor ongeveer 25 miljard dollar. In de VS gaat het om diesels van Volkswagen en dochter Audi.