De topman van het Belgische transportbedrijf Jost Group, Roland Jost, is donderdag voorwaardelijk vrijgelaten.


Ook een andere topman van het bedrijf is naar huis gestuurd. Beiden blijven onder elektronisch toezicht. Dat heeft het transportbedrijf vandaag bekend gemaakt. Al eerder werden twee andere leidinggevenden vrijgelaten.

De politie deed vorige week een inval bij Jost Group. Het bedrijf zou tussen 2014 en 2016 op grote schaal Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs in dienst hebben genomen die in België rijden onder arbeidsvoorwaarden uit het land van oorsprong. Jost wordt verdacht van leiding te geven aan een criminele organisatie, mensenhandel, witwassen, schriftvervalsing en gebruik van sociale schriftvervalsing, oplichting in sociaal strafrecht, onjuiste of onvolledige aangiftes van sociale bijdragen, niet-betaling aan de RSZ en het uitblijven van de betaling van loon als werkgever.

Justitie is met een groot onderzoek begonnen. Jost Group weerlegt de verschillende beschuldigingen en bevestigt dat ze haar volledige medewerking zal verlenen aan de bevoegde autoriteiten.

Eric Demonty is vorige week aangesteld als gedelegeerd bestuurder van de Jost Group. Demonty: ‘Onze hele organisatie bijzonder tevreden over deze beslissing van de onderzoeksrechter. Dit is een ware opluchting voor ons allemaal. Het bedrijf heeft vertrouwen in de afloop van het onderzoek. We wensen aan Roland en de andere betrokken directieleden dat ze wat rust kunnen nemen na deze ongetwijfeld zeer beproevende ervaring.’

Eric Demonty zal zijn functie als gedelegeerd bestuurder blijven waarnemen voor onbepaalde duur.