Logistiek dienstverlener DB Schenker gaat samen met truckfabrikant MAN een proef nemen met het in konvooi rijden van vrachtsuto’s, waarvan de voorste de gehele besturing voor het konvooi verzorgt.


De twee kondigden dit aan op de beurs Transport Logistic in München. Begin volgend jaar gaan treintjes van telkens twee vrachtauto’s rijden tussen de vestigingen van DB Schenker in München en Nürnberg, over de A9. De initiatiefnemers hebben daarvoor een speciale vergunning verkregen voor enkele maanden.

De vrachtauto’s gaan een onderlinge afstand van tien meter aanhouden, ongeveer een halve seconde rijtijd. Eerst wordt er zonder lading in een wekelijkse dienst gereden, daarna gebeurt dit dagelijks.

In de loop van 2018 komt er een vaste dienst, met normale lading aan boord. Die gaat drie keer per dag rijden in beide richtingen. DB Schenker en MAN willen antwoorden op drie vragen.

De eerste is wanneer het zinvol is in konvooi te rijden. Verder moet duidelijk worden hoe dit het best in praktijk te brengen en ten derde rijst de vraag wat men kan doen met de chauffeursplek in het tweede voertuig, Ook is de bedoeling ervaring op te doen met gegevensverwerking, bijvoorbeeld bij plotselinge wegwerkzaamheden.