Begin september dit jaar moet het gedaan zijn met de controles aan de Europese binnengrenzen. Controles moeten dan weer volledig aan de buitengrenzen van het Schengengebied plaatsvinden.


Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen mogen nog tot begin september aan hun onderlinge binnengrenzen controles uitvoeren. We moeten echter ‘geleidelijk terugkeren naar een normaal functionerend Schengen-systeem’, vindt de Europese Commissie.

De controles in de vijf landen worden daarom voor een laatste keer verlengd. Daarna mogen alleen aan binnengrenzen nog ‘proportionele politiecontroles’ worden uitgevoerd, aldus de Commissie, die erop wijst dat aan het functioneren van controles aan de Schengen-buitengrenzen inmiddels veel is verbeterd. De ‘externe grenzen zijn nu sterker en veiliger’, vindt Frans Timmermans, eerste vice-voorzitter van de Commissie.