Evofenedex oordeelt dat die partijen die open staan voor Europa en de rest van de wereld winst boekten bij de verkiezingen. RAI Vereniging verwacht een lastige formatie.


De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen is goed nieuws voor ondernemend Nederland. Dat stelt ondernemersvereniging Evofenedex, die onderstreept dat de Nederlandse kiezer partijen die met het gezicht naar Europa en naar de rest van de wereld staan, een ruime meerderheid hebben gegeven.

Eén gezamenlijke, Europese markt met vrij verkeer van goederen en goede handelsafspraken met de rest van de wereld blijven een belangrijke voorwaarde voor het succes van ondernemers in Nederland, stelt Evofenedex. Internationaal ondernemen biedt werk aan meer dan twee miljoen mensen en is goed voor een derde van ons gezamenlijke inkomen. De uitslag biedt nauwelijks aanknopingspunten voor een protectionistische koers van een nieuw kabinet, wat Evofenedex winst noemt.

Volgens Evofenedex is er nu een breed draagvlak in de Tweede Kamer voor partijen die willen investeren in betere en slimme infrastructuur en een werkbaar duurzaamheidsbeleid voorstaan. Evofenedex wil dat een nieuw kabinet knelpunten voor het goederenvervoer snel en innovatief aanpakt om de economische schade hiervan voor de economie te minimaliseren.

Steven van Eijck, voorzitter RAI Vereniging, reageert als mede-initiatiefnemer van de Mobiliteitsalliantie ook op de stembusuitslag: ‘De meningen van politieke partijen op belangrijke thema’s als autobelastingen, het anders betalen voor het gebruik van verkeersmiddelen, openbaar vervoer en elektrisch rijden liggen soms ver uit elkaar.’ Hij verwacht daarom dat de formatie een ‘pittige klus’ wordt. Van Eijck pleit voor forse investeringen om Nederland bereikbaar, mobiel en leefbaar te houden. ‘Hiervoor moet er een mobiliteitsakkoord komen met een volgend kabinet.’