In België zijn politie en justitie gisteren op grote schaal transportbedrijven binnengevallen op zoek naar bewijzen voor sociale dumping.


De verdachte bedrijven, onder meer in Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Hamme en Pervijze, zouden via postbusbedrijven goedkope Oost-Europese chauffeurs hebben ingezet.

Ze zouden daarbij gebruik hebben gemaakt van de diensten van een uit Zwitserland afkomstige Fransman, die deze via internet aanbood vanuit Portugal en Slowakije, zo melden de Belgische media op gezag van het federaal parket. De Zwitserse Fransman zou gisteren in België zijn opgepakt.

Er waren ook invallen in Frankrijk, Portugal en Slowakije. De internationale acties moeten langdurig zijn voorbereid. Philippe De Backer, de Belgische staatssecretaris voor de bestrijding van Sociale Fraude, spreekt van een ‘duidelijk signaal’ dat sociale dumping nu in de praktijk wordt aangepakt.

Volgens de berichten zouden de onderzoekingen in België hebben plaatsgevonden in het kader van een breder Europees onderzoek naar transportbedrijven in onder meer ook Frankrijk, Nederland en Portugal, die gebruik maken van Slowaakse postbusbedrijven.

Via die ‘schermbedrijven’ worden goedkope chauffeurs ingehuurd om in West-Europa arbeid te leveren, waarbij voor miljoenen euro aan hier te betalen sociale premies worden ontdoken.

Het zou gaan om ‘tientallen’ transportbedrijven die, door gebruik te maken van een Slowaakse postbus, het doen voorkomen dat hun Oost-Europese chauffeurs een Oost-Europese werkgever hebben, terwijl hun werk feitelijk in West-Europa wordt georganiseerd.

Volgens de Gazet van Antwerpen zijn bij de zaak alleen al in België ‘een dertigtal’ bedrijven betrokken. Deze krant meldt dat ook in Diksmuide een transporteur tot de onderzochte ondernemingen behoort. Bij huiszoekingen werden documenten in beslag genomen en computerbestanden gekopieerd.

De Gazet noemt onder meer het transportbedrijf Van Dievel in Mechelen-Noord, waar meer dan dertig rechercheurs de kantoren grondig zouden hebben onderzocht en buitenlandse chauffeurs aan de tand hebben gevoeld. Deze gerechtelijke actie nam uren in beslag en moet al maanden geleden zijn gepland.