De milieuzone in Antwerpen is een feit. Vrachtauto’s uit de Euro-klassen I, II en III mogen nu alleen nog onder voorwaarden en bij registratie voor aanvang van de rit de Antwerpse binnenstad in.


Deze maand blijft het bij overtredingen nog bij een vermaning, maar met ingang van maart dreigen boetes die tot 125 euro kunnen oplopen. Van de milieuzone maakt de Antwerpse Ring geen deel uit.

Voor oudere vrachtauto’s – tot en met Euro II – geldt dat ze nog maar acht dagen per jaar de binnenstad in mogen. Per rit moet vooraf een kaart worden gekocht. Een dagkaart kost dertig euro en kan op de dag zelf online worden aangeschaft.

Euro III-vrachtauto’s zonder roetfilter kunnen het hele jaar door de binnenstad in, maar moeten per dag wel een kaart kopen. Die kost voor één dag dertig euro; een jaarkaart gaat maximaal 1.730 euro kosten. Euro III-trucks met filter kunnen nog tot eind 2019 onbeperkt het centrum van Antwerpen in.

Voor voertuigen van Euro-klasse IV, V en VI die in het buitenland geregistreerd staan geldt dat ze kostenloos Antwerpen in kunnen rijden. Ze moeten zich echter wel uiterlijk een etmaal voor aanvang van de rit laten inschrijven. Belgische voertuigen hoeven dat laatste niet.

Ingaande 2020 wordt het betaalsysteem uitgebreid naar Euro III en Euro IV; in 2025 gebeurt dat ook voor Euro V en EEV-voertuigen. Niet alleen het vrachtverkeer worden door de milieuzone beperkingen opgelegd, hetzelfde geldt voor personenauto’s.