De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor een steunprogramma dat loopt tot eind 2021. Het moet intermodaal vervoer aantrekkelijker maken zodat wegvervoerders hun materieel vaker op de trein zetten.

Duitsland wil speciaal het horizontale beladen en lossen van spoorwagons bevorderen. Ook de vele zogenoemde ‘niet-kraanbare’ transporteenheden kunnen dan eenvoudig op de trein worden gezet en er weer afgehaald. Heel veel moderne trailers bijvoorbeeld kunnen niet met een kraan worden overgeslagen.

Organisaties in het intermodaal vervoer zijn zeer tevreden met het nieuwe steunpakket. Wie plannen heeft voor een intermodale terminal, kan nu via de federale overheid een veel goedkopere voorfinanciering regelen dan voorheen, toen op dure bankgaranties moest worden teruggevallen.

Van belang noemen de organisaties BÖB (inlandterminals) en VDV het ook dat de nieuwe regeling een jaar langer geldt dan de vorige. De nieuwe regeling is met terugwerkende kracht op 1 januari ingegaan.