Koel- en vriesvervoerder H.Z. Logistics heeft een meerderheidsbelang genomen in branchegenoot Mooy Logistics.


De bedrijven spreken van een strategische samenwerking en zullen ook zelfstandig blijven opereren, maar feitelijk is sprake van een overname. De activiteiten van de twee bedrijven sluiten, ook geografisch, goed bij elkaar aan.

H.Z. Logistics uit De Lier heeft eigen vestigingen in Nederland, Polen, Oostenrijk, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf is gespecialiseerd in het vervoer van sierteeltproducten, aardappelen, groente en fruit, maar vervoert, met dagelijkse diensten, ook andere producten dan voedingsmiddelen in een groot deel van Europa.

Mooy Logistics, tegenwoordig Mooy Beheer geheten, heeft vestigingen in Waddinxveen en Breda (Hazeldonk). Het bedrijf verricht geconditioneerd vervoer van met name groente en fruit, bloemen en planten naar de Benelux, Frankrijk en Duitsland. Het is ook actief in de op- en overslag daarvan en in onder meer douane-afhandeling, kwaliteitscontroles, om- en overpakken en andere toegevoegde-waardelogistiek.

Aan de naam Mooy Logistics was lang de naam verbonden van Willem Zonnevijlle. In 1981 werd Zonnevijlle Transport overgenomen door Maarten Mooy. Willem Zonnevijlle maakte de overstap mee en werd bij Mooy commercieel directeur. In 2001 nam hij via een management buy-out de aandelen in Mooy over en werd algemeen directeur.

In 2011 verkocht Zonnevijlle een deel van zijn aandelen in Mooy aan zijn zoon Marcel en aan twee directieleden, maar behield zelf een meerderheid. In 2013 ging hij met pensioen. In zijn periode bij Mooy verdubbelde het bedrijf in omvang en kwam de tweede vestiging, in Breda, erbij. Die vestiging richt zich vooral op de Franse markt, terwijl Waddinxveen met name op Duitsland gericht is.

H.Z. Logistics rondde eerder dit jaar de overname af van Van der Gaag Transport, eveneens in De Lier gevestigd. In dat bedrijf verwierf H.Z. in 2013 al een meerderheid van de aandelen, waarna het uiteindelijk volledig eigenaar zou worden.

Op dat moment wijzigde H.Z. Transport in H.Z. Logistics, omdat het onder meer door de overname van Van der Gaag, een vervoerder van bloemen en planten naar met name het Verenigde Koninkrijk, een stuk internationaler was geworden en trouwens veel meer deed dan alleen transport. H.Z. Logistics biedt onder meer ook geconditioneerde op- en overslag aan, orderverzameling en andere waardetoevoegende activiteiten.