Na maandenlang bekvechten over tolheffing op de Duitse snelwegen, is nu verrassend een doorbraak nabij. De betreffende EU-commissie liet in Brussel weten dat er ‘verstrekkende vooruitgang’ is geboekt.


Minister van Verkeer Alexander Dobrindt zei gisteravond dat hij ervan uitgaat dat Duitsland en de Europese Unie nog deze maand tot overeenstemming komen in deze kwestie. Het oorspronkelijke plan van de Duitsers wordt wel op onderdelen aangepast.

Een van de veranderingen in de ‘tolwet’ is een voordeliger tarief voor buitenlandse pendelaars en toeristen die kortstondig gebruik maken van het Duitse wegennet. Bovendien wordt de automatische compensatie van Duitse automobilisten via de wegenbelasting herzien. De EU had daar grote moeite mee.

In het nieuwe voorstel is ook opgenomen belastingvoordeel te koppelen aan de uitstoot van schadelijke stoffen. De bezitters van milieuvriendelijke auto’s betalen minder. Door deze concessies kan de EU-commissie afzien van de voorgenomen gang naar het Europees Hof van Justitie.

‘Ik ga het bestuderen en nog kijken wat ik ertegen kan doen’, reageerde minister Melanie Schultz (Infrastructuur) vrijdag. Schultz is fel tegenstander van de tolheffing. Ze heeft het nieuwe Duitse voorstel nog niet gezien, maar wel begrepen dat de oorspronkelijke plannen zijn aangepast op last van de Europese Unie.