Logistieke warehouses gaan steeds meer de lucht in. Er moet hoger worden gebouwd, met meer verdiepingen, omdat de grond waarop distributiecentra worden gebouwd schaars wordt.


Dat zegt logistiek vastgoedmakelaar CBRE. Volgens deze consultant moeten verticale bouwoplossingen worden beproefd zodra de grondkosten van een logistiek object de helft of meer van de totale bouwkosten uitmaken.

CBRE benadrukt dat zulke verticale oplossingen beslist geen modern fenomeen zijn. In vorige eeuwen gingen de bouwers van op- en overslagpanden al de hoogte in, zeker in steden, waar grond altijd al een schaars goed was.

Maar we zien deze ontwikkeling nu ook op bedrijventerreinen waar onder meer grote distributiecentra worden gevestigd en met ruimte moet worden gewoekerd. De opmars van het webwinkelen geeft daaraan een extra impuls.

In die distributiecentra wordt steeds meer gewerkt met ‘mezzanines’ – tussenverdiepingen – en met meer bouwlagen. Dit heeft grote invloed op de orderverzameling, maar er zijn ook meer technieken op de markt gekomen om die over meerdere verdiepingen toch efficiënt te laten verlopen.

Sommige logistieke panden in Nederland hebben nu al een hoogte van veertig meter en meer. CBRE voorspelt dat zeker voor de stadsdistributie een toenemende bouwhoogte noodzakelijk zal zijn om goederen op een beperkt bouwoppervlak te kunnen op- en overslaan.