Met vijftigduizend blikjes Budweiser-bier heeft een vrachtauto van Otto, een dochterbedrijf van Uber, in de Verenigde Staten voor het eerst een rit zonder chauffeur gemaakt.


Het transport vond plaats in de staat Colorado, over een afstand van tweehonderd kilometer. Er was wel een chauffeur aan boord, maar op de snelweg bemoeide die zich niet met de besturing. Alleen in de stad aangekomen nam hij met het oog op de veiligheid plaats achter het stuurwiel.

Otto is een jong bedrijf, opgericht door techneuten van Google en eerder dit jaar overgenomen door Uber. Het doel van Otto is om zo snel mogelijk vrachtauto’s zelfstandig, dus zonder chauffeur, te laten rijden. Daartoe moet de vrachtauto worden uitgerust met software. Die kost, naar in Amerikaanse kranten verluidt, 25.000 dollar.

Natuurlijk moet er, op grond van de huidige regelgeving, nog wel een chauffeur van vlees en bloed mee. Die beschikt over een rode knop, waarmee hij de besturing onmiddellijk kan overnemen. Op de snelweg is de menselijke besturing onnodig: de truck kan zelf nauwkeurig afstand houden en alle nodige manoeuvres uitvoeren.

Otto heeft zes Volvo-vrachtauto’s van het type VNL 780 omgebouwd voor autonome besturing. Zelfs met een menselijke bestuurder aan boord kan dit geld besparen, omdat autonome trucks zuiniger rijden en, zegt Otto, vermoedelijk ook veiliger.