Met de ontruiming van de ‘Jungle’, het vluchtelingenkamp bij Calais, wordt nog voor de winter invalt begonnen.


Dat hebben de Franse ministeries van binnenlandse zaken en van volkshuisvesting laten weten. Op snelle ontmanteling van het kamp was aangedrongen door een aantal hulporganisaties.

De hulporganisaties, die zich inzetten voor het welzijn van de illegale migranten die zich bij Calais ophouden in de hoop als verstekeling in een vrachtauto de oversteek naar Engeland te kunnen maken, geven met hu oproep impliciet te kennen dat ze het met de verdwijning van de Jungle eens zijn.

De bedoeling is nu dat de migranten in een reeks asielzoekerscentra en andere tijdelijke behuizingen verspreid over Frankrijk worden opgevangen. Daar moet dan ook zo snel mogelijk hun status worden beoordeeld en over hun toekomst beslist.

De hulporganisaties vinden dat de migranten in de Jungle een onwaardig bestaan leiden. Liefst voor 1 november al zou met de ontruiming moeten worden begonnen.