UPS heeft een minderheidsbelang gekocht in Fast Radius, een jong bedrijf dat zich specialiseert in 3D-printing. UPS ziet in deze techniek een groeimarkt in zowel de Verenigde Staten als Europa.


Driediemensionaal printen van voorwerpen zal meer en meer ingang vinden in bijvoorbeeld de hogh-tech- en de autoindustrie en in de lucht- en ruimtevaart. Onderdelen hoeven straks niet meer fysiek te worden aangevoerd, maar kunnen uit de 3D-printer rollen.

Dat kan bij de uiteindelijke klant gebeuren, maar kan ook worden verzorgd door UPS, met een printmachine van Fast Radius. Een Amerikaanse autodealer bijvoorbeeld kan dan een onderdeel met spoed in Europa bestellen. De printgegevens worden doorgespeeld aan UPS die er in de VS het betrokken onderdeel van maakt.

Dat onderdeel kan niet alleen veel sneller bij de dealer uit dit voorbeeld worden afgeleverd; een ander voordeel is dat klanten veel minder onderdelen zelf in voorraad hoeven te houden en dus op magazijnkosten besparen.

UPS en Fast Radius denken begin volgend jaar de Europese markt te betreden en hebben al een vestigingsplaats op het oog, namelijk Keulen/Neuss. Ze zijn ook op zoek naar vestigingsplaatsen in China.