De transportcriminaliteit in Europa, het Midden-Oosten en Afrika is in de eerste helpt van het jaar in omvang verdubbeld.


Dat blijkt uit gegevens van TAPA, de organisatie die zich wereldwijd inzet voor de veiligheid in het transport. Er werden in de eerste zes maanden 1.024 gevallen van lading- en truckdiefstal gemeld, ruim 100% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Nederland, vorig jaar nog de trieste koploper met een aandeel van 33% in alle gerapporteerde gevallen van diefstal, werd in de eerste helft van dit jaar afgelost door het Verenigd Koninkrijk. Daar waren 415 meldingen, bijna 40% van het totaal. In dat land kwam het bovendien in 21 gevallen tot diefstallen van lading met een waarde van meer dan 100.000 euro, meer dan in elk ander onderzocht land.

Volgens TAPA leidde het lading- en truckverlies door diefstal tot een totale schade van ruim 27,3 miljoen euro. In de eerste helft van vorig jaar was dat ruim 18,5 miljoen euro. Voedingsmiddelen en dranken werden van alle ladingcategorieën het meest gestolen, bijna 12% van het totaal.

De meerderheid van de gevallen, ruim 54%, betrof diefstal van lading uit het voertuig. Dat was ongeveer een evenhoog percentage als in het eerste semester van 2015. Bijna de helft (47,7%) van de diefstallen vond plaats op onbeveiligde parkeerplaatsen. Ook vorig jaar sloegen dieven daar het meest toe (46,3%).