Interrail, een bedrijf uit Sankt Gallen, heeft een dochteronderneming in Moskou. De nieuwe dienst loopt via de stad Astara in Azerbeidzjan, waar Interrail een zusterbedrijf heeft, Azersped geheten, dat over een particuliere spooraansluiting beschikt.

Aan de nieuwe dienst ging een proef vooraf, waarbij lege tankcontainers in het Russische Nizhnekamsk op de trein werden gezet en naar Astara gereden. Daar werden ze overgebracht op vrachtauto’s, die hen over de weg naar het Iraanse Tabriz vervoerden.

De containers werden daar beladen met petrochemische producten die dezelfde route terug aflegden naar Nizhnekampsk. Soortgelijke intermodale weg/spoortransporten vinden onder meer ook plaats tussen Kazakhstan, Turkenistan en Iran. Dit gebeurt met materieel van het Russische Transinvest, waarvan Interrail zelf weer een dochterbedrijf is.

Een obstakel bij het vervoer over het spoor naar Iran uit Rusland en andere landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten is de verschillende spoorbreedte. In Iran wordt over ‘normaalspoor’ gereden. Bij de grens met landen als Azerbeidzjan, Kazakhstan en zo meer moet worden overgeschakeld op breedspoor. Transinvest zet daarvoor locs en wagens in waarvan de assen ter plaatse kunnen worden verbreed of, in omgekeerde richting, versmald.