De Duitse deelstaat Saksen-Anhalt heeft een speciale onderzoeksgroep aan het werk gezet om zeilensnijders op de sporen.


In de eerste helft van dit jaar waren ladingdieven in Saksen-Anhalt bijzonder actief. De veel gebruikte methode is het eerst met een mes een scheur in het zeil van de oplegger maken om te zien of de lading het waard is om uit het voertuig te halen.

Tot en met juli dit jaar werden 356 gevallen van zeilsnijderij aangegeven, ruim dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het Landeskriminalamt. Dit gebeurde het meest langs de snelwegen A9, A14 en A38.

Overigens werd maar uit 71 van de opengesneden trailers lading gestolen. De buit had een totale waarde van een kleine zeven ton. Worden hierbij de schade aan het zeil, het oponthoud en dergelijke opgeteld, dan kom je aan driekwart miljoen euro schade.

Volgens de politie zijn er geen tijdstippen waarop zeilensnijders bij voorkeur hun praktijk aan de dag leggen. Het gaat vaak om criminele bendes, die in golven actief zijn. Zeilensnijders werken wel graag in de nacht, als de chauffeur slaapt.

Veel geroofde ladingsoorten zijn bouwmaterialen, computers en toebehoren, drank, tabak, drogisterijartikelen, banden en werktuigen. De te roven lading moet gemakkelijk vervoerbaar zijn en goed verkoopbaar.

De politie geeft enkele voorbeelden aan persbureau DPS. Zo werden bij een wegrestaurant ruim 130 dozen met sportschoenen gestolen met een gezamenlijke waarde van 40.000 euro. Bij parkeerplaats Petersberg aan de A14 bij Halle betrof het 150 dozen met sterke drank met een waarde van 12.000 euro.

Soms valt het met de waarde van de buit wel mee. Zo haalden zeilsnijders bij een Raststätte bij het plaatsje Könnern voor duizend euro aan wasmiddelen uit een geparkeerde vrachtauto.