De diefstal van lading uit vrachtauto’s lijkt vorig jaar in Duitsland in een aantal deelstaten duidelijk te zijn toegenomen.


Volgens de politie was er in Brandenburg en Baden-Württemberg een verdubbeling van het aantal diefstallen. Ook in Nedersaksen en Beieren was er een stijging.

Of alle gevallen van ladingdiefstal wel aan het licht komen, is onzeker. Veel vervoerders houden een poging tot diefstal stil uit angst voor hun reputatie. Het komt vrij vaak voor dat dieven de zeilen van een laadruimte wel doorsnijden, maar de lading laten zitten.

Bendes zijn vooral uit op dure spullen, zoals hoogtechnologische artikelen en tabak. Zit er laagwaardiger lading in een vrachtauto’s, dan wordt die dikwijls versmaad en zit de vervoerder alleen met een opengesneden zeil.

Kathrin Jarosch van het Gesamtverband der deutschen Versicherungswirtschaft (GDV) maant vervoerders meer voorzorgsmaatregelen te nemen. De schade van diefstal en verlies van lading voor de verzekeraars raamt ze op 300 miljoen euro per jaar.

Volgens de politie in de deelstaten Nedersaksen en Brandenburg zijn de daders dikwijls afkomstig uit Oost-Europa. Niet zelden zijn de bendes goed geïnformeerd, wat doet vermoeden dat bij transportbedrijven mensen werken die de dieven inlichten.

De diefstallen worden meestal gepleegd op parkeerplaatsen, bijvoorbeeld bij de Raststätte. Genoemd worden bijvoorbeeld de A8 tussen München en Stuttgart en de A2 tussen Nedersaksen en Brandenburg.

Nedersaksen kwam vorig jaar op 747 gevallen van ladingdiefstal, ongeveer 10% meer dan een jaar eerder. In Beieren was er een stijging van 5% tot 300 gevallen, in Brandenburg een royale verdubbeling tot 534 gevallen en in Baden-Württemberg eveneens, zij het tot ‘slechts’ 200 diefstallen.

Een middel om diefstal te voorkomen, is het vooraf nauwkeurig vastleggen op welke veilige parkeerplaatsen de chauffeur straks zal stoppen. Vervoerder Willi Betz bijvoorbeeld zegt van die aanpak profijt te hebben. Een trend is verder de aanleg van zeer goed bewaakte parkeerplaatsen.