In Noord-Italië zijn nep-agenten actief, die chauffeurs aanvallen nadat ze zijn gestopt. Daarna worden voertuig en lading gestolen.


Hiervoor waarschuwt Transport en Logistiek Nederland (TLN). De nep-agenten zouden vooral opereren in de regio Milaan-Turijn-Alessandria-Novara, zowel op hoofd- als secundaire wegen.

De organisatie raadt chauffeurs aan om, als ze vermoeden dat nephandhavers proberen ze tot stilstand te manen, het voertuig in beweging te bellen en via 112 te informeren of hier sprake is van een reguliere controle door bijvoorbeeld politie of douane.

De chauffeur die onraad ruikt, kan ook naar de dichtstbijzijnde politiepost rijden, of naar een plaats waar veel beweging is en veel mensen zich ophouden. TLN raadt ook aan signalen van andere weggebruikers dat er iets met het voertuig mis is, ‘extreem voorzichtig’ te behandelen.

Een bestolen chauffeur moet altijd aangifte doen bij de politie, ook in het buitenland. Het proces-verbaal kan hij zenden naar TLN via lokettransportcriminaliteit@tln.nl.