Volgens de Franse wegvervoersorganisaties FNTR en OTRE is er weinig terechtgekomen van het nieuwe elektronische meldsysteem ‘Rendez-vous transporteur’, dat juist had moeten voorzien in nauwkeurige tijdvakken voor het laden en lossen van containers door vrachtauto’s.

Ze hebben hierover een brief geschreven aan het havenbestuur van Le Havre. Dat heeft in een reactie laten weten zich niet onder druk te laten zetten. Het nieuwe systeem is volgens de havenautoriteit anderhalf jaar geleden juist ingevoerd om de containerafhandeling voor wegvervoerders gemakkelijker te maken. Van het systeem kunnen de truckers bovendien voorlopig gratis gebruik maken.

FNTR en OTRE dreigen met blokkades als het havenbestuur niet snel met een aanvaardbaar plan komt om de afwikkeling van het containervervoer over de weg te verbeteren. Volgens hen zijn de wachttijden opgelopen tot acht uur. Volgens hen komt dat ook door een capaciteitsgebrek bij de terminals.

Le Havre wil de komende jaren groeien naar een overslag van vier miljoen teu aan containers, De huidige overslag komt op 2,5 miljoen teu. Het groeiplan is volgens de wegvervoerorganisaties onhaalbaar als niet eerst voor een vlottere afhandeling wordt gezorgd. De wachttijden voor truckers zou daartoe tot één uur moeten worden teruggebracht.