De stad Den Haag gaat veel merken van de komende nucleaire top, op 24 en 25 maart. De top wordt gehouden in het World Forum in het Statenkwartier. De omgeving wordt vrijwel hermetisch afgesloten.

De snelwegen van en naar Den Haag worden geheel of gedeeltelijk afgesloten. Ook de noordelijke randweg van Den Haag, de N14, gaat dicht.


Rijkswaterstaat waarschuwt reizigers om tijdens de nucleaire top in maart niet naar de regio Den Haag te komen als dat niet per se nodig is. De hinder is vooral op de weg enorm. Delen van snelwegen worden afgesloten vanwege de komst van 58 wereldleiders naar de top. De inschatting is dat er een ‘dubbele spits’ zal staan op de ochtend van 24 maart. Vooral automobilisten op de A4 en de A5 krijgen ermee te maken, maar er zijn ook landelijke omleidingsroutes ingesteld. Aan alle rijksambtenaren is gevraagd om tijdens de top thuis te werken.

Bekijk de omleidingsroutes voor het landelijke verkeer op deze kaart.

De nucleaire top is op 24 en 25 maart in het World Forum in Den Haag. De verschillende wereldleiders, onder wie president Obama en bondskanselier Merkel, spreken er over het voorkomen van nucleair terrorisme. Het is de grootste internationale top die ooit in Nederland is gehouden.
Tijdens de top mag er in de wijde omgeving van Den Haag niet gevlogen worden. Dat betekent dat de zuidelijke aanvliegroute naar Schiphol niet gebruikt wordt. Ook is alle recreatieluchtvaart verboden. De Polderbaan van Schiphol blijft weken dicht en wordt gebruikt als parkeerplaats voor de regeringsvliegtuigen.

Een deel van het vroegere marinevliegkamp Valkenburg bij Katwijk is tijdens de nucleaire top in maart in Den Haag weer militair terrein. Het wordt dan gebruikt als vliegbasis voor Apache-gevechtshelikopters, een medische helikopter, transporthelikopters en helikopters van de politie. Defensie bewaakt en beschermt het luchtruim en zal onder meer ook helpen bij de beveiliging van de kust en andere locaties en routes naar het congrescentrum waar de top op 24 en 25 maart plaatsvindt. Daarbij worden ruim 3.000 militairen en circa 3.000 marechaussees ingezet, zei een woordvoerster maandag.