De handelsoorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft een gevaarlijk punt bereikt. Rusland sluit de grens voor producten uit Oekraïne.

Moskou zou de regering in Kiev onder druk willen zetten om af te zien van een vrijhandels- en politiek associatieakkoord met de Europese Unie. Het gevolg van de maatregel is ophopende vrachtwagens aan de grens. Honderden trucks komen de grens niet over en duizende treinwagons moeten wachten.


De Oekraïense regering onthoudt zich van openlijke kritiek op Rusland, maar een werkgeversorganisatie berichtte dat Rusland sinds de nacht van woensdag op donderdag alle importen uit Oekraïne, zonder uitzondering, op een lijst van potentieel gevaarlijke goederen heeft gezet.

In juli werden al producten van veertig Oekraïense bedrijven op die lijst geplaatst. Volgens Oekraïense media controleren de Russen alle vracht uit Oekraïne en wordt die voortdurend uit vrachtwagens en treinwagons gehaald om er later weer ingestopt te worden.

De Russische markt is belangrijk voor Oekraïense bedrijven. De waarde van de export naar Rusland wordt geschat op 6,5 miljard euro, alleen al in de tweede helft van dit jaar.