Het Vlaardingse bedrijf MariFlex neemt binnenkort een mobiele installatie in gebruik waarmee binnenvaarttankers (en ook zeetankers) ontgast kunnen worden.

De uitstoot van schadelijke gassen en dampen uit tankers in Nederland kan daarmee fors worden teruggedrongen, stelt het bedrijf.


De Mobile Vapour Recovery Unit (MVRU-1100), volgens MariFlex een ‘revolutionair’ apparaat, is al getest en wordt een deze dagen vanuit Amerika naar Nederland overgevlogen.

De MVRU zuigt alle dampen uit het schip en stuurt die naar een koeling waar ze met behulp van stikstof weer vloeibaar worden gemaakt en opgevangen. Daarbij wordt de emissie van Vluchtige Organische Koolwaterstoffen (VOC’s ) tot de wettelijke waardes gereduceerd. Het apparaat heeft de afmeting van een 20 voets container, weegt ‘slechts’ 5 ton en is daardoor overal mobiel inzetbaar. De techniek is ontwikkeld door het Amerikaanse Purgit en door MariFlex aangepast, verbeterd en geschikt gemaakt voor de Nederlandse markt.